Hasimoto

HASIMOTO

Sam hormon tarczycy, przyjmowany z powodu niedoczynności tarczycy, nie gwarantuje poprawy stanu zdrowia i jakości życia.

Zbilansowana dieta  to fundament ale również warunek poprawy metabolizmu. Często wykluczenie z diety np. cukru,  laktozy, kazeiny, glutenu w sposób znaczący poprawia ogólny stan organizmu.

Rozpoznanie

Przez pierwszych kilka lat chora osoba  bez specjalistycznych badań jest całkowicie nieświadoma. Proce toczy się na potajemnie do momentu aż funkcja tarczycy jest na tyle upośledzona, że zaczyna szwankować nam zdrowie.

Przypadkowe badania przy  trudności z zajściem w ciążę, zmiana obrazu miesiączek,  nagle zawroty głowy, zaburzenia rytmu serca, które pojawiały się nagle i trudno je było przypisać jakiejś  przyczynie, np. brakowi potasu czy wysiłkowi fizycznemu powodują że choroba wychodzi na jaw.

 

BADANIA

  • Podstawowy pakiet badań w chorobie Hashimoto:
    Pierwszy krok: TSH, fT3, fT4, PRL,TPO, TG i USG tarczycy.  Ważne! TSH powyżej 2,5 może już wskazywać na  niedoczynność tarczycy. Jednocześnie proszę pamiętać, że wyniki badań „w normie” nie oznaczają zdrowia. Norma TSH nie obrazuje stanu organizmu.
  • Ponieważ mamy do czynienia z chorobą autoimmunizacyjną to należy szukać jej źródła.
  • Drugi krok: KyberKompakt – ilościowe badanie flory bakteryjnej, test na zaburzenie metaboliczne HPU/KPU, test na nietolerancje pokarmowe.

  • TSH – hormon przysadki mózgowej
    norma – 0,27 – 4,2 – µlU/ml test III generacji
     Górna granica TSH:
    osoby zdrowe – do 2,5 µlU/ml

    osoby przyjmujące hormon tarczycy – poniżej 1,0 µlU/ml
  • przeciwciała przeciwtarczycowe
    P-ciała anty TPO – (podwyższone, powyżej 35 IU/ml)
    P-ciała anty TG – (podwyższone, powyżej 115 IU/ml
    Komentarz – podwyższone miana przeciwciał wskazują na chorobę autoimmunologiczną
  • wolne (free) hormony tarczycowe fT3 i fT4
    fT3 – trójjodotyronina wolna – norma 2,00 – 4,40 pg/ml
    fT4 – tyroksyna wolna – norma 0,93 – 1,70 ng/dl
    Komentarz – przy przyjmowaniu hormonu tarczycy wskazane jest aby poziom fT3 i fT4
    utrzymywał się w górnym przedziale zakresu referencyjnego.
  • często obserwowany jest podwyższony poziom cholesterolu i cukru

Ważny jest też obraz tarczycy w badaniu USG

Powyższe badania są niezbędne do wstępnej diagnostyki.

LECZENIE

FARMAKOLOGIA (L-TYROKSYNA)

DIETA

UMIARKOWANA AKTYWNOŚĆ AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA

SKUTKI NIELECZONEJ TARCZYCY

Kłopoty kardiologiczne

Nadwaga

Wysoki poziom cholesterolu

Obniżona aktywność fizyczna i intelektualna

Lęki, wahania nastroju, depresja

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA W HASHIMOTO

ZALECANA UMIARKOWANA AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA